​CSOK 2018 – ​A legfontosabb információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről


A CSOK 2015 óta megbízható lehetőséget nyújt azoknak a családos, vagy családot tervező pároknak, akik szeretnének új ingatlanba költözni. A 3 éves létezése óta ez a támogatási csomag sokat változott, így a korábban szerzett információk nem biztos, hogy elégségesek ahhoz, hogy pontosan el tudd dönteni, igénybe veszed-e a CSOK-ot.

A CSOK igénylés feltételei

Először arról érdemes beszélnünk, hogy mik azok a feltételek, melyek teljesülése esetén jogosult lehetsz a támogatás igénylésére.

1. Családi és személyi feltételek

Az első és legfontosabb dolog, hogy a CSOK összege egyenesen arányosan növekszik a született, vagy várt gyermekek létszámával, így 3 gyerek esetében akár 10 millió forintot is igényelhetsz az államtól.

Erről a maximális összegről érdemes tudni azt is, hogy ez kizárólag újépítésű ingatlanok megvásárlására, vagy új ingatlan építésére használható fel. A későbbiekben egy táblázatba rendezve bemutatjuk neked pontosan, hogy hány gyermek után mekkora támogatás jár az egyes ingatlantípusokra. Amennyiben ez érdekel, és szeretnél előre ugrani a cikkben, kattints IDE.

Az alábbi feltételeknek megfelelő gyermekek után igényelhető a támogatás:

 • ​Vérszerinti gyermek
 • ​20 évnél fiatalabb eltartott
 • chevron-right
  ​25 évnél fiatalabb vérszerinti gyermek
 • chevron-right
  ​„Meglévő” gyermeknek egy 12 hetes magzat számít

Minden esetben érdemes odafigyelni arra, hogy a később születendő gyerek szerződésbe foglalása, valamint a kedvező kamatú (akár 10 millió forintos) hitel felvétele kizárólag házastársak részére lehetséges.

Ilyen esetben akár 20 millió forint is szerezhető állami támogatással, azonban a „10+10” CSOK esetében ha még nem született meg mind a három gyerek, akkor csak úgy igényelhetsz ekkora összeget, ha te, vagy a házastársad még nem töltötte be a 40. életévét.

Az igénylés benyújtásához szükséged lesz egy 180 napos TB jogviszonyról az OEP által kiállított dokumentumra is, házastársak vagy élettársak esetében egy darab ilyen papír is elég. A külföldi TB igazolása is elégséges, a magyar TB-be a támogatás igénybevétele utáni 180 napon kell átjelentkezni.

Nyilatkoznunk kell a köztartozás mentességről, amelyet a NAV minden esetben ellenőriz. A büntetlen előéletről is nyilatkozni kell, ehhez nincs szükség erkölcsi bizonyítvány kikérésére.

Az alapvető feltételek közé tartozik továbbá, hogy magyar állampolgárnak kell lenned, rendelkezned kell bejelentett lakcímmel

2. Az ingatlannal kapcsolatos feltételek

Az ingatlannak rendelkezie kell legalább egy 12 m2-es szobával, valamint WC-vel és fürdővel. Emellett kell lennie benne közműves energiaszolgáltatásnak, egyedi fűtésnek és szennyvízelvezető rendszernek is. Az is fontos, hogy amennyiben nincs közműves ivóvíz az ingatlanban, úgy legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lennie.

Fontos megkötés az is, hogy a CSOK segítségével megszerzett ingatlanban a házastársaknak vagy élettársaknak egyaránt tulajdoni jogot kell kapniuk, azt azonban nem köti meg szabályozás, hogy ne lehetne bármelyik személy nevén másik ingatlan is.

Erre tudod felhasználni a CSOK-ot

​Lakásbővítés

​Akkor beszélhetünk lakásbővítésről, ha egy már meglévő ingatlan alapterületét szeretnéd növelni. Itt szóbajöhet akár oldalirányú bővítés (plusz lakrész hozzáadása) vagy tetőtér-beépítés is. A tetőtér beépítése bizonyos esetekben építkezésnek is minősülhet, amennyiben új helyrajzi számot kap a tetőtér a többi szinthez képest.

Használt lakás vásárlása

​Régebben meg volt határozva a támogatásból megvásárolható használt lakások maximális ára, ma azonban ez már nem így van, így amennyiben a használt lakás a nem sokkal feljebb írt feltételeknek megfelel, úgy elkölthető rá a CSOK.

​Új lakás vásárlása

Az új lakások megvásárlása esetén is megemlíthetjük, hogy a korábban megszabott maximális négyzetméter árat eltörölték, így tulajdonképpen bármekkora új építésű ingatlan vásárolható CSOK felhasználásával. Természetesen ennek is meg kell felelnie az előbb említett követelményeknek, bár viszonylag kicsit rá az esély, hogy az ilyen lakások nem rendelkeznek alapból ilyen felszereltséggel.

​Építkezés

Ahogy azt az előbb az ingatlanbővítés fejezetben már leírtuk, minden olyan hozzáépítés is építkezésnek számít, amennyiben az új lakrész saját bejárattal rendelkezik, vagy saját helyrajzi számot kap. Új lakóháznak azt tekinthetjük, amelyet az alapjától kezdve teljesen újonnan építenek föl, természetesen a CSOK erre is felhasználható.

A CSOK összege

Az alábbi táblázatokba összegyűjtöttük neked, hogy hány gyerek esetén mennyi pénzt igényelhetsz támogatásként új, vagy használt lakások esetében.

Az alapterületek négyzetméterben értendők, és minden esetben egy minimálisan meghatározott értéket jelentenek, a vásárolt ingatlan tehát természetesen lehet ennél nagyobb.

Gyermekek száma
​Új lakás esetén
​Használt lakás esetén

​Ingatlan alapterülete

Igényelhető összeg

Lakás alapterülete

Igényelhető összeg

1

Lakás: 40nm
Lakóház: 70nm

600.000 Ft

40nm

600.000 Ft

​2

Lakás: ​50nm
Lakóház: ​80nm

​2.600.000 Ft

​50​nm

1.​400.000 Ft

​3

Lakás: ​60nm
Lakóház: ​90nm

10.000.000 Ft

​60nm

2.​200.000 Ft

​4

Lakás: ​60nm
Lakóház: ​90nm

​10.000.000 Ft

​70nm

2.​750.000 Ft

A felgyorsult CSOK

2018-ban a kormány sok változást vezet be, melyek jelentősen meggyorsíthatják a családok hozzájutását a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez. Ezek közül nézzük meg most a legfontosabbakat, hogy amennyiben nem igazán korszerű információkkal rendelkezel a csomagról, úgy ez most kiderüljön.

​A legjelentősebb változás az úgynevezett nyilatkozati elv bevezetése. Régebben rengeteg dokumentumot kellett csatolni az igénylés elintézéséhez, azonban a kormány megkönnyítette ezt azzal, hogy bizonyos olyan iratokat és igazolásokat, melyekre alaphelyzetben napokat kéne várni.

​Ezen nyilatkozatok valóságtartalmának hátterébe természetesen belenéz a NAV, így amennyiben visszaélés történik a CSOK-kal, akkor ez bírósági eljárást is vonhat maga után a támogatás megvonásával egyetemben.

Ezek az intézkedések még alapvetően nem gyorsítanák meg jelentősen a folyamatot, hiszen a dokumentumok kikérése maximum 1-2 héttel hosszítaná meg az igénylést, azonban pozitív változást jelent az is, hogy a kormány gyorsabb ügyintézésre kötelezi a bankokat a CSOK-kal kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi, hosszabb átfutási idővel szemben a bankoknak mostmár a vásárlások esetében 30 nap alatt, a bővítés és építkezés esetében pedig 60 nap alatt el kell bírálniuk a beérkező kérelmeket.

​CSOK igénylés menete


 • 1
  Nyilatkozatok megírása, igazolások begyűjtése és leadása
 • 2
  ​Értékbecslés eredménye
 • 3
  A bank bírálata
 • 4
  Szerződés előkészítése és szerződéskötés
 • 5
  Folyósítás

1.) ​Nyilatkozatok megírása, igazolások begyűjtése és leadása

​Ahogy azt korábban említettük, bizonyos dokumentumokat már helyettesíthetsz nyilatkozatok segítségével, azonban egyes igazolásokat még így is be kell majd gyűjtened és a nyilatkozatokkal együtt leadnod.

2.)​ Értékbecslés eredménye

​Az általad vásárolni kívánt ingatlannak, vagy felújítási munkálatoknak a bank egy szakértő segítségével fel fogja mérni az értékét, hogy ezáltal könnyebben eldönthessék, hogy megkaphatod-e a támogatást.

3.)​ A bank bírálata

​Az értékbecslés és annak eredménye után a bank el fogja bírálni, hogy jogosult vagy-e a támogatásra vagy sem. Ez általában 2-3 hetet vehet igénybe.

4.)​ Szerződés előkészítése és szerződéskötés

​Amennyiben jogosult vagy a CSOK-ra, akkor a bank pozitívan fogja elbírálni az igényedet. Ezután már csak elő kell készíteni a szerződést, és alá kell írni a szerződő feleknek.

5.)​​ Folyósítás

​A folyósítás általában a szerződéskötés után elég gyorsan, 1-2 napon belül megtörténik.


Megpróbáltuk neked cikkünkben összegyűjteni a legfontosabb információkat a CSOK-kal kapcsolatban, így szóbajöttek a CSOK igénylésének feltételei, az egyes ingatlanokra igényelhető összegek, valamint azok felhasználási lehetőségei, és az igénylés konkrét menete is.

​Amennyiben a CSOK-on kívül kíváncsi lennél további lakástámogatási lehetőségekre, vagy esetleg kérdés merülne fel benned a lakáshitelekkel kapcsolatban, úgy ajánljuk neked erről szóló cikkünket is!​

Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is!

​CTA

​Minden klikket megér!
Sticky cta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris consectetur neque et erat porta, a accumsan lacus aliquet.

​További cikkjeink

Hőszivattyű 2018 – Ezt kell tudnod a hőszivattyús rendszerekről
A hőszivattyú használata az utóbbi időben a fejlett és fejlődő országokban egyre inkább elterjed. Ebben a rövid útmutatóban arra fogunk törekedni, hogy a lehető legérthetőbb nyelvezettel összegyűjtsünk neked minden olyan fontosabb információt és adatot, amit tudnod kell a hőszivattyúkról.
Lakásvásárlás menete 2018-ban – a legfontosabb lépések, amiket az ingatlan vásárláshoz tudnod kell
​Ideális esetben a lakásvásárlás nem egy kockázatos folyamat, azonban sajnos sokszor találkozni olyan történetekkel, hogy gyanútlan vevőket átvernek és ezáltal sok pénzt tulajdonítanak el tőlük. Emellett a megfelelő lakás kiválasztása sem a legegyszerűbb folyamat, és bizonyos esetekben akkor is szembe tudnak jönni problémák, amikor már azt hisszük, hogy mindent lebonyolítottunk. Hogy új lakásod megvásárlásakor semmiféleképpen ne ess áldozatául egy átverésnek, összegyűjtöttük neked a lakásvásárlás menetének lépéseit egytől-egyig. Ha elolvasod ezt a pár pontot, biztos lehetsz benne, hogy minden rendben fog menni!
CSOK 2018 – ​A legfontosabb információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről
A CSOK 2015 óta megbízható lehetőséget nyújt azoknak a családos, vagy családot tervező pároknak, akik szeretnének új ingatlanba költözni. A 3 éves létezése óta ez a támogatási csomag sokat változott, így a korábban szerzett információk nem biztos, hogy elégségesek ahhoz, hogy pontosan el tudd dönteni, igénybe veszed-e a CSOK-ot.