​​Energetikai tanúsítvány 2018 – ​ezeket az információkat kell tudnod az energetikai tanúsítványról


​Az energetikai tanúsítvány kikérése az ingatlanok adásvételekor napjainkban kötelező, ezért összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat ezekkel a dokumentumokkal kapcsolatban, hogy pontosan tudd mire jók, és könnyen kiigazodhass rajtuk.

​Az energetikai tanúsítvány, vagy „épület zöldkártya” egy olyan dokumentum, amely az adott ingatlan energetikai tulajdonságairól, energetikai teljesítőképességéről ad tájékoztatást, valamint megtakarítása lehetőségeire is javaslatot tesz.

Az új tulajdonos tulajdonjogának bejegyzésekor a Földhivatalban csatolni kell ezt a tanúsítványt, így új és régi ingatlanok értékesítésekor is kötelező lesz megcsináltatni.

A hagyományos felhasználású lakásokra a tanúsítvány kiállítása Európai Úniós szabályozás alapján 2002 óta kötelező. Az EU azt tűzte ki célul, hogy a tagországokban az új lakások és a közhasználatú ingatlanok energiaigény szempontjából a nullához közelítsenek.

A törvényi szabályozás alapján minden új épület építésekor, meglévő épület ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása esetén, és 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű állami tulajdonú közhasználatú épület esetén kell kiállítani.

Energetikai besorolások


A táblázat középső oszlopa azt jelöli, hogy mekkora a lakás fogyasztása százalékosan a közel nulla energiaigény követelményeihez képest. A legrosszabb besorolású lakásban (JJ) tehát 5-ször annyit fogyasztás, amennyi az EU-s szabvány.

​AA++

​40% alatt

Minimális energiaigényű

AA+

40-60%

Kiemelkedően nagy
energiahatékonyságú

AA

61-80%

​Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél
jobb

BB

80-100%

Közel nulla energiaigényre vonatkozó köveletménynek
megfelelő

​CC

101-130%

Korszerű

​DD

131-160%

Korszerűt megközelítő

​EE

161-180%

Átlagosnál jobb

​FF

201-250%

Átlagos

​GG

251-310%

Átlagost megközelítő

​HH

311-400%

Gyenge

​II

401-500%

​Rossz

​JJ

​501% fölött

Kiemelkedően rossz

Miért van szükség az energetikai intézkedésekre?

​Magyarországon az energia mintegy 40-45%-át használják el összesen a háztartások, ezért is próbál hatványozottan igazodni az ország az EU energetikai elvárásainak.

​Ennek köszönhetően az utóbbi években egyre gyakoribbak lettek az újépítésű ingatlanok körében azok a megoldások, amelyek a megújuló energiaforrások feldolgozását részesítik előnyben. Ezek közé tartozik például a hőszivattyúk rendszere is, melyről itt olvashatsz részletesebben.

A háztartásokban az energia legnagyobb része a fűtés és a használati melegvíz előteremtésére megy el, azonban ebből a szempontból rengeteg korszerűsítési lehetőség tárul a használók elé, így az erre elköltött öszeget van lehetésőgünk csökkenteni.

A világításra és a különböző háztartási, valamint elektronikai eszközök használatára a fűtésre költött pénz felét se fordítjuk általában a háztartásokban, és ennek az összegnek a csökkentésére jóval kevesebb lehetőség is adódik.

​Az energetikai tanúsítvány elkészítésének menete

A tanúsítvány elkészítéséhez szükség van az energetikai tanúsító képzés elvégzésére, vagy a Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Építész Kamara regisztrált mérnök tagjának kell lenni. Kormányrendelet írja elő a szakirányú mérnöki végzettséget és a szükséges szakmai gyakorlat idejét is.

Ha felveszed a kapcsolatot egy szakemberrel és időpontot egyeztettek, akkor ő ki fog jönni a vizsgálandó ingatlanhoz, és körülbelül 20-40 perc alatt folytatni fog egy helyszíni szemlét, ami után elkészíti az energetikai számításokat és a tanúsítványt.

Ezt általában elektronikus és postai úton juttathatja el a szolgáltatást igénybe vevő félnek az energetikai tanúsító.

​Fontos megemlíteni, hogy a tanúsítványon találhatsz egy mezőt, ahova a szakértő az ajánlott fejlesztéseket és felújításokat tűnteti fel. Ezek megfogadásával jelentősen gazdaságosabbá teheted az ingatlant, és csökkentheted a havi kiadásaid.

Az energetikai tanúsítványnak tulajdonképpen nincsen szabványa, az egyes tanúsítók saját módszertanuk alapján dolgozhatnak.

​Energetikai tanúsítvány ára 2018-ban

A tanúsítvány elkészíttetésére jó esetben nem kell igazán sok pénzt kivennünk a pénztrácánkból.

​Rendeletbe van foglalva, hogy 5500 forintos óradíjjal kell számolnunk a szemle esetén és egy energetikai tanúsítvány elkészítésére összesen 2 számolható el, így alaphelyzetben 11.000 forintnál fogunk megállni.​

Hozzá kell tennünk azonban, hogy bizonyos esetekben a feltárás vagy a szerkezet-meghatározás több ideig is tarthat, ilyenkor kell számolnunk plusz költséggel is. Ha a tanúsító úgy értékeli, hogy ilyen okokból kifolyólag az ingatlan energetikai felmérése speciális feladat, akkor az 5500 forint 2,5-szerese is felszámolható.

​Energetikai tanúsítvány minta


Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is!

​CTA

​Minden klikket megér!
Sticky cta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris consectetur neque et erat porta, a accumsan lacus aliquet.

​További cikkjeink

Hőszivattyű 2018 – Ezt kell tudnod a hőszivattyús rendszerekről
A hőszivattyú használata az utóbbi időben a fejlett és fejlődő országokban egyre inkább elterjed. Ebben a rövid útmutatóban arra fogunk törekedni, hogy a lehető legérthetőbb nyelvezettel összegyűjtsünk neked minden olyan fontosabb információt és adatot, amit tudnod kell a hőszivattyúkról.
Lakásvásárlás menete 2018-ban – a legfontosabb lépések, amiket az ingatlan vásárláshoz tudnod kell
​Ideális esetben a lakásvásárlás nem egy kockázatos folyamat, azonban sajnos sokszor találkozni olyan történetekkel, hogy gyanútlan vevőket átvernek és ezáltal sok pénzt tulajdonítanak el tőlük. Emellett a megfelelő lakás kiválasztása sem a legegyszerűbb folyamat, és bizonyos esetekben akkor is szembe tudnak jönni problémák, amikor már azt hisszük, hogy mindent lebonyolítottunk. Hogy új lakásod megvásárlásakor semmiféleképpen ne ess áldozatául egy átverésnek, összegyűjtöttük neked a lakásvásárlás menetének lépéseit egytől-egyig. Ha elolvasod ezt a pár pontot, biztos lehetsz benne, hogy minden rendben fog menni!
CSOK 2018 – ​A legfontosabb információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről
A CSOK 2015 óta megbízható lehetőséget nyújt azoknak a családos, vagy családot tervező pároknak, akik szeretnének új ingatlanba költözni. A 3 éves létezése óta ez a támogatási csomag sokat változott, így a korábban szerzett információk nem biztos, hogy elégségesek ahhoz, hogy pontosan el tudd dönteni, igénybe veszed-e a CSOK-ot.