​Ingatlan foglaló, ingatlan előleg 2018 – a legfontosabb információk egy helyen


A foglalót és az előleget elég sokan keverik össze, vagy hiszik azt róluk, hogy rokonértelmű szavak, mindegyik üzletfelet érintő és nagyon fontos különbségek vannak azonban a két fogalom között.

Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik mit is jelent pontosan, így biztosan nem fogsz komolyabb összegektől elköszönni fölöslegesen!

Az ingatlanok adásvételének és az adásvételi szerződéseknek is egyaránt az egyik legfontosabb pontja az, hogy milyen ütemezésben, milyen részletekben fogja fizetni a vevő az eladó számára a vételárat.

A legtöbb adásvétel intézése során a szerződő felek megállapodnak egy összegben, melyet a szerződés megkötésekor a vevő átad az eladónak. Ez az összeg vagy előleg, vagy pedig foglaló formájában kerülhet kifizetésre.

Az ​aláíráskor átadott, a szerződésbe foglalt pénzösszeget általában foglalónak nevezik, sőt régen jogilag kizárólag ezt lehetett foglalólnak hívni.

​Foglaló

Az új Ptk. lehetővé teszi, hogy a foglalót ne feltétlenül a szerződés megkötésekor fizessük be. Ez azért is fontos, mert – a bizonyos esetekben többmilliós összeget megütő – nagyobb mennyiségű készpénzt nem szívesen hordoz magánál senki.

Ez azt is jelenti egyben, hogy egy már korábban a vevő által az eladó részére átutalt összeg is elszámolható utólag foglalóként, és beleírható utólag az adásvételi szerződésbe is.

Azt fontos azonban leszögeznünk, hogy a szerződésbe mindenképpen szükséges belefoglalni azt, hogy foglalóként egy bizonyos pénzösszeg átadásra került, így amikor a szerződés szövegét átnézed, leellenőrzöd mindenképpen figyelj erre!

Amennyiben az ügylet létrejön és mindkét fél teljesíti a szerződés ráeső részét, úgy a foglaló minden esetben beleszámít a végleges vételárba, így a kifizetés véglegesítésekor az eladónak azt jóval kell írnia az ingatlan teljes összegéből.

Az ügylet meghiúsulása esetén három variáció lehetséges:

1.) Az üzlet a vevő miatt hiúsul meg

Ez történhet például úgy, hogy a bank nem pozitívan bírálja el a hitelt, így a vevőnek végül nem lesz pénze kifizetni a vételárat. Ebben az esetben a foglalót az eladó megtarthatja.

2.) Az üzlet az eladó miatt hiúsul meg

Ha az eladó végül úgy dönt, hogy mégsem akar megválni az ingatlantól, más okból nem tudja eladni azt, vagy sokkal kedvezőbb ajánlatot kap érte, akkor a vevő részére a korábban kifizetett foglaló dupláját kell visszafizetnie.

3.) Az üzlet olyan indokból hiúsul meg, amiért egyik fél sem felelős, vagy mindkettő felelős

Ha valamilyen külső okból hiúsulna meg az adásvétel, akkor a foglalót az eladó köteles visszafizetni az vevő részére. Olyan esetekre gondolhatunk itt például, hogy az ingatlan állapota valamilyen külső erő által olyan változáson megy át, amely megváltoztatja annak értékesíthetőségét (pl. árvíz).

Fontos megemlíteni azt is a foglalóról, hogy szerződésszegés esetén amennyiben volt kötbéres megállapodás, vagy kártérítést kéne fizetni ebben az esetben, úgy ez az összeg a foglaló összegével csökken.

Milyen összeg szokott lenni a foglaló?

A Ptk. megkötése, hogy kizárólag pénzt lehet foglalóként felhasználni. Ezt az összeget általában az ingatlan vételárából számítják ki, legtöbb esetben ennek 10%-át kéri a vevőtől az eladó.

Természetesen a szerződéses megállapodás alapján lehet ennél több pénzt is foglalóként értelmezni, amennyiben ez az igény felmerül a szerződő felek között. Ez akkor lehet esedékes például, ha az eladó másik ingatlant szeretne venni, melynek drágább a vételára, és annak foglalóját ebből az összegből kívánja fedezni.

​Itt fontos megjegyezni, hogy ha az eladó 10% fölötti összeget határoz meg foglalóként, ami a vevő számára nem megfizethető, akkor a bíróság mérsékelheti ezt a terhet. 

Előleg

Az előleghez jogi szempontból a Ptk. semmilyen megkötést nem társít, így nem kell olyan szigorú szabályrendszerrel számolnunk előleges megegyezés esetén, mint a foglalónál.

Az előleg lényege, hogy alapesetben a teljes összege visszajár a vevőnek, amennyiben az adásvétel barmilyen okból nem jön létre.

Az előleg nem fog meghatározni tehát jogi kötelezettségeket, ezért sokkal inkább a vételár törlesztésének első részleteként tekinthetünk rá. A foglaló az előleggel szemben a szerződéskötés és teljesítés komolyságát jelzi, egyfajta elköteleződést jelent mindkét fél részéről afelé, hogy az üzlet megvalósuljon.

Mikor válasszam az előleget?

Akkor lehet kedvező számodra az előleg által nyújtott opció, hogyha valamilyen okból kifolyólag nem vagy biztos abban, hogy szeretnéd megvásárolni az adott ingatlant, vagy nem vagy biztos abban, hogy ki fogod tudni fizetni a teljes vételárat.

Erre lehet példa az, hogyha a lakáshiteled elbírálására még nem kaptál választ a banktól, ezért nem vagy benne biztos, hogy ki fogod tudni fizetni a vételárat. Sajnos könnyen bele lehet sétálni abba, hogy a bank úgy dönt, hogy nem fogadja el a hitelkérelmed, viszont te már kifizetted a foglalót, ami így kárba vész.


Reméljük ez a rövid cikk segített megérteni az előleg és a foglaló közötti igen fontos különbségeket, és már tudod, hogy melyik opciót lesz érdemes választanod lakásvásárláskor.


Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is!

​CTA

​Minden klikket megér!
Sticky cta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris consectetur neque et erat porta, a accumsan lacus aliquet.

​További cikkjeink

Hőszivattyű 2018 – Ezt kell tudnod a hőszivattyús rendszerekről
A hőszivattyú használata az utóbbi időben a fejlett és fejlődő országokban egyre inkább elterjed. Ebben a rövid útmutatóban arra fogunk törekedni, hogy a lehető legérthetőbb nyelvezettel összegyűjtsünk neked minden olyan fontosabb információt és adatot, amit tudnod kell a hőszivattyúkról.
Lakásvásárlás menete 2018-ban – a legfontosabb lépések, amiket az ingatlan vásárláshoz tudnod kell
​Ideális esetben a lakásvásárlás nem egy kockázatos folyamat, azonban sajnos sokszor találkozni olyan történetekkel, hogy gyanútlan vevőket átvernek és ezáltal sok pénzt tulajdonítanak el tőlük. Emellett a megfelelő lakás kiválasztása sem a legegyszerűbb folyamat, és bizonyos esetekben akkor is szembe tudnak jönni problémák, amikor már azt hisszük, hogy mindent lebonyolítottunk. Hogy új lakásod megvásárlásakor semmiféleképpen ne ess áldozatául egy átverésnek, összegyűjtöttük neked a lakásvásárlás menetének lépéseit egytől-egyig. Ha elolvasod ezt a pár pontot, biztos lehetsz benne, hogy minden rendben fog menni!
CSOK 2018 – ​A legfontosabb információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről
A CSOK 2015 óta megbízható lehetőséget nyújt azoknak a családos, vagy családot tervező pároknak, akik szeretnének új ingatlanba költözni. A 3 éves létezése óta ez a támogatási csomag sokat változott, így a korábban szerzett információk nem biztos, hogy elégségesek ahhoz, hogy pontosan el tudd dönteni, igénybe veszed-e a CSOK-ot.