A lakásvásárlás költségei 2018-ban – Minden járulékos költség egy helyen, amivel számolnod kell


Rengetegen szeretnének lakást vásárolni, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ingatlan árán felül számos olyan költség van, amivel számolni kell. Ha nem szeretnéd, hogy ezek az összegek váratlanul érjenek, és ezáltal esetleg olyan helyzetbe kerülj, hogy külön kölcsönt kell felvenned ezek törlesztésére, érdemes elolvasnod cikkünket!

Az ingatlanpiacon továbbra is elég jól forognak a lakások, a lakástámogatások és különböző kedvező kamatú lakáshiteleknek köszönhetően nem igazán nehéz napjainkban ingatlanhoz jutnunk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az előbb említett lehetőségeket éppen azért használják ki az emberek, mert nagyon nehéz önerőből lakást vásárolni, nagyon kevesen engedhetik ezt meg maguknak. Ezzel kapcsolatban pedig előtérbe kerül az a tény is, hogy a lakás árán felül bizonyos plusz összegekre is szükségünk lehet, hiszen rendeznünk kell például az ügyvéd, vagy az iroda díját.

Természetesen nem kizárólag ezeket kell a „plusz” kiadások közé számolnunk. Cikkünkben összegyűjtöttük neked ezeket, és pontról pontra bemutatjuk őket, hogy még véletlenül se érjenek váratlan meglepetések, amennyiben ingatlant kívánsz vásárolni a közeljövőben.

Az ingatlanügynök díja

Manapság sokan ingatlanirodák, ingatlanügynökök nélkül oldják meg a lakásvásárlást, lakáseladást, hiszen az interneten ez igen könnyen véghezvihető, azonban a statisztikák azt mutatják, hogy még mindig sokan vannak, akik inkább az ingatlanirodákban bíznak meg.

Amennyiben egy ingatlaniroda online felületén választunk magunknak lakást, természetesen úgy is számolnunk kell ezzel a díjjal.

​Az ingatlanügynök, vagy az ingatlanügynökként eljáró cég az ingatlan vásárlási árának 1,75-5%-át fogja nekünk felszámolni, ez az összeg természetesen cégenként eltérő lehet.

Fontos megjegyezni erről az árról azt is, hogy természetesen nem egyedül a vevőnek kell ezt kifizetnie, hiszen az eladó is áll belőle egy részt, azonban a törlesztés aránya is különbségeket mutathat az egyes cégek és szerződések esetében.

Vegyük figyelembe, hogy egy komolyabb árú, drágább ingatlan megvásárlása esetén ez az összeg igen nagy lehet, főleg ha sztenderdnek vesszük az adó és vevő közti 50-50%-os leosztását a díjnak.

​Ügyvédi díj

Az ingatlanügynökön felül biztos, hogy fizetnünk kell az adásvételt intéző ügyvédnek is. Az ő feladata elsősorban az adásvételi szerződés megírása, amennyiben ezt nem egy közjegyző teszi meg.

Az ügyvéd díját szintén – az ingatlanügynökéhez hasonóan – az ingatlan végleges (szerződésbe foglalt) ára alapján szokás meghatározni. Az egyes ügyvédek esetében is természetesen eltérhet ez a díj, általában az adott ingatlan árának 0,5-1,5%-a között mozog.

Bizonyos nagyon olcsó ingatlanok esetében ez az összeg lehet fix is, általában ez a minimum 50.000 forintot jelent. Fordítva is természetesen igaz lehet ez, ha nagyon magas a vételár, akkor az ügyvédi díj maximális összege is belefoglalható a szerződésbe.

​Ez a díj az esetek többségében magában foglalja mind az adásvételi szerződés megírását, mind pedig a földhivatalnál való eljárások összegét és az adott dokumentumok ellenőrzési költségét is.

Az fix ár mellett természetesen érdemes arról is érdeklődni az ügyvédnél, hogy mit tartalmaz ez az ár, tehát hogy feljebb említettek nem járnak-e plusz költséggel, hiszen kellemetlen helyzetbe hozhat minket akár minden egyes plusz 1000 forint is, amivel nem számoltunk előzetesen.

Az ingatlan illeték

A legnagyobb plusz költség, mellyel számolnunk kell az ingatlanvásárláskor az illeték.

​Ezt is - akárcsak az előbbi két költséget - az ingatlan piaci árából számíthatjuk ki, mértéke egységesen az előbb említett összeg 4%-a.

Az illeték kifizetésénél arra érdemes odafigyelni még, hogy amennyiben „lakáscsere” történik, tehát abban az évben, amikor ingatlant veszel, el is adsz egyet, akkor nem feltétlenül kell azt kifizetni. Ez abban az esetben igaz, ha a megvásárolt ingatlan értéke kisebb, mint az eladotté, valamint ha házastársak, vérszerinti rokonok közt történik visszterhes vagyonátruházás, vagy önkormányzati lakás megvásárlásáról van szó.

Az illetékkel kapcsolatban azt fontos még megemlíteni, hogy amennyiben 30 millió forintnál olcsóbb, újépítésű lakásról van szó, akkor az illetéket csak 15 millió forint után kell fizetni, valamint azt, hogy 35 év alatti, első lakást vásárló fiatalok részére csak 2%-ot kell fizetni, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van.

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány kiállítása is pénzbe kerülhet, ezt általában a lakást eladni kívánó félnek kell fedeznie. Szükség van hozzá egy energetikai mérnökre, aki felméri a lakás energetikai állapotát, és kiállítja a tanúsítványt.

A dokumentum beszerzése nem igazán komoly összeg a lakásvásárlás többi költségéhez képest, körülbelül 30-40.000 forintról lesz szó a legtöbb esetben. Amennyiben házad nagyobb 300 négyzetméternél, ebben az esetben egyedi árajánlatot fogsz azonban kapni.

A lakáshitel járulékos költségei

A lakáshitel felvétele is számos esetben plusz költségekkel jár, azonban érdemes arra odafigyelni, hogy a kölcsönt szolgáltató bank valóban felszámolja-e majd ezeket az összegeket, hiszen jellemző, hogy ezeket az összegeket a bankok elengedik, esetleg jóváírják a számlán a hitelfolyósítás után.

Ezek a költségek egyébként az alábbiak lehetnek:

Földhivatali költség

​A földhivatali díjszabás alapján kell számolnunk ezzel a díjjal. A tulajdoni lap és a térképmásolat kikérésre mellett, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a lakáshitel költségeihez, a jelzálogbejegyzés illetékével kell számolnunk, ez pillanatnyilag 12.600 Ft.

​A​ közjegyző munkadíja

​A közjegyzői okirat elkészítését is ki kell fizetned az ügyet intéző közjegyzőnek, erre is a helyszínen, a dokumentum elkészítésekor kell sort keríteni.  Ez az összeg általában az igényelt hitel 0,5-1%-a lehet.

Folyósítási jutalék / hitelbírálati díj

Ezt az összeget a bankok általában a hitel folyósítása előtt számolják fel, de találkozhatunk olyan esettel is, amikor a folyósított összegből kerül levonásra. A folyósítási jutalék díja körülbelül egybeesik a közjegyzői munkadíjjal, a felvett lakáshitel körülbelül 1-2%-a lehet. 

+1 Részfolyósítási díj​

​A részfolyósítási díj csak azokat érinti, akik különböző részletekben folyósított (szakaszosan folyósított) ingatlanépítés céljából felvett hitelt akarnak igényelni. Ezekben az esetekben a részfolyósítás előtt egy műszaki szakértő fel fogja mérni az ingatlan pillanatnyi állapotát, tehát műszaki szemlét fog tartani. Minden ilyen szemlét ki kell fizetni, ezek díja általában 10-15.000 forint alkalmanként.


Cikkünkben megnéztük az ingatlanvásárlás összes járulékos költségét, amivel számolnod kell egy új lakás vagy ház beszerzése esetén.

A legmagasabb fix összeg az illeték mellett az ingatlanügynök és az ügyvéd díja volt, míg a bankok által fölszámolt lakáshitellel kapcsolatos díjakra az volt igaz, hogy  jó esetben vagy elengedik, vagy jóváírják őket.

Reméljük segítségedre tudtunk lenni ezzel a cikkel, és mostmár, hogy tudod, milyen összegekkel is kell pluszban számolnod a vételáron felül, tökéletesen ki tudod kalkulálni, hogy mennyit is kell majd összesen fizetned új lakásod megvásárlásához.


Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is!

​CTA

​Minden klikket megér!
Sticky cta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris consectetur neque et erat porta, a accumsan lacus aliquet.

​További cikkjeink

Hőszivattyű 2018 – Ezt kell tudnod a hőszivattyús rendszerekről
A hőszivattyú használata az utóbbi időben a fejlett és fejlődő országokban egyre inkább elterjed. Ebben a rövid útmutatóban arra fogunk törekedni, hogy a lehető legérthetőbb nyelvezettel összegyűjtsünk neked minden olyan fontosabb információt és adatot, amit tudnod kell a hőszivattyúkról.
Lakásvásárlás menete 2018-ban – a legfontosabb lépések, amiket az ingatlan vásárláshoz tudnod kell
​Ideális esetben a lakásvásárlás nem egy kockázatos folyamat, azonban sajnos sokszor találkozni olyan történetekkel, hogy gyanútlan vevőket átvernek és ezáltal sok pénzt tulajdonítanak el tőlük. Emellett a megfelelő lakás kiválasztása sem a legegyszerűbb folyamat, és bizonyos esetekben akkor is szembe tudnak jönni problémák, amikor már azt hisszük, hogy mindent lebonyolítottunk. Hogy új lakásod megvásárlásakor semmiféleképpen ne ess áldozatául egy átverésnek, összegyűjtöttük neked a lakásvásárlás menetének lépéseit egytől-egyig. Ha elolvasod ezt a pár pontot, biztos lehetsz benne, hogy minden rendben fog menni!
CSOK 2018 – ​A legfontosabb információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről
A CSOK 2015 óta megbízható lehetőséget nyújt azoknak a családos, vagy családot tervező pároknak, akik szeretnének új ingatlanba költözni. A 3 éves létezése óta ez a támogatási csomag sokat változott, így a korábban szerzett információk nem biztos, hogy elégségesek ahhoz, hogy pontosan el tudd dönteni, igénybe veszed-e a CSOK-ot.