Smart ingatlan 2018 – az okos otthonok előnyei és hátrányai


A 21. században egyre inkább eresődő tendenciaként jelenik meg, hogy minden készülék rendelkezik smart funkciókkal, ennek hatására pedig átalakul a közvetlen környezetünk, és természetesen a mi igényeink, személyiségünk is.

Bár ezen technológiák ránk gyakorolt hatásairól természetesen éles viták folynak, azonban az minden kétséget kizáróan elvitathatatlan, hogy szerves részei lettek az életünknek, és számtalan területen nagyon hasznosnak bizonyulnak.

Az eleve okosnak kiépített ingatlan vásárlása igen nagy beruházás lehet, azonban ezek a rendszerek zártságuknak és a letesztelt eszközöknek köszönhetően nagy valószínűséggel hiba nélkül fognak működni.

Smart Home

Az is teljesen érthető, hogyha meglévő lakásunkat szeretnénk okos eszközökkel kiegészíteni, ebben az esetben azonban nagyon figyelmesen olvass utána, hogy konkrétan milyen terméket is veszel, és az az eszköz milyen más eszközökkel lesz kompatibilis és irányítható, mert sajnos sokan esnek abba a csapdába, hogy drágán megvesznek 1-1 ilyen beépíthető szerkezetet, azonban végül nem tudják azt használni.

Az alábbi cikk az okos ingatlanokkal és az azokban található eszközökkel foglalkozik. Próbáltuk összegyűjteni neked a legfontosabb információkat annak érdekében, hogy ha nem vagy tökéletesen tisztában azzal, hogy pontosan milyen funkciókkal rendelkeznek ezek lakások, ez most megváltozzon, így el tudd dönteni, hogy van-e igényed rá, hogy felszereld lakásod ilyen gépekkel, vagy akár beköltözz egy ilyen ingatlanba.  

Mi is tulajdonképpen az okos ház?

A Smart Home alatt egy olyan zárt rendszert értünk, melyben különböző  technológiák és épületgépészeti egységek vannak egymással összekötve, és ezek az eszközök együttműködnek egymással ezzel lehetővé téve az egész ház rendszereinek és alrendszereinek központi irányítását.

Az ilyen rendszerek működésének kialakításában és egyszerűsítésében az utóbbi években nagy áttöréseket értek el a piacon, és olyan cégóriások is beszálltak a fejlesztésekbe és a különböző okosotthonokba szerelhető termékek gyártásába, mint a Google, az Amazon, az Apple, az LG vagy az IKEA.

A következőkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen készülékek, rendszerek és alrendszerek találhatóak egy okosotthonban, melyek a központilag irányíthatóak.

Az okos ingatlan rendszerének részei

Az okos ingatlan rendszer

 • Hálózat
 • Kommunikációs interfész
 • Érzékelők
 • angle-right
  Végrehajtó egység
 • angle-right
  Központi vezérlőegység
 • angle-right
  Az asszisztens

1.) Hálózat

Hálózat nélkül nincs okosotthon. A hálózat köti össze egymással az egyes eszközöket, valamint az eszközök és a központi vezérlőegység kapcsolatát is ez biztosítja. A hálózat általában rádiofrekvencia, vagy Wi-Fi alapú.

2.) Kommunikációs interfész

A kommunikációs interfész alapvető feladata, hogy biztosítsa és összehangolja a kommunikációt a hálózatban összekötött eszközök, valamint azok használója között.

3.) Érzékelők

Az automatikus működés eléréséhez elengedhetetlen elemek, hiszen ezek mérik és jelzik a belső és külső (közvetlen) környezet állapotát és annak változásait, így például a hőmérsékletet, a napfényt, a páratartalmat, a csapadékot, a szél sebességét, vagy a lakáson belüli és a környékén történő mozgást is.

4.) Végrehajtó egység

Ez az egység az, amely bizonyos esetekben, egyes beállítások alkalmazásakor automatikusan üzemelteti és szabályozza az ingatlanban található szelepeket, motorokat, kapcsolókat.

5.) Központi vezérlőegység

Ez az eszköz biztosítja a rendszer vezérlését, tulajdonképpen ez magának az okos épületnek az „agya.”

​6.) Az asszisztens​

​Az asszisztens teljesen opcionális jellegű része az okos ingatlanban, amennyiben azonban a rendszer egyes elemeit hangvezérléssel szeretnéd irányítani, akkor feltétlenül szükséged lesz rá. A piacon egyelőre nincs igazán sok választási lehetőségünk asszisztensek szempontjából, választhatjuk a Google Home, az Apple HomePod vagy az Amazon Echo termékét. Ezek képesek zenelejátszásra, kérdések megválaszolására, hírek felolvasására, vagy akár pizzarendelésre is.

Az intelligens otthonok legfőbb funkciói

Ebben a fejezetben azokat a funkciókat vizsgáljuk meg, melyekkel az intelligens rendszerekkel rendelkező lakásokban a legnagyobb valószínűséggel találkozhatsz.

​Az intelligens otthonok legfőbb funkció​

 • ​Okos konnektor és okos villanykapcsoló
 • ​Okos termosztát
 • ​Világítás és árnyékolástechnika
 • angle-right
  ​Kaputelefon és biztonsági rendszer
 • angle-right
  ​Multimedia

Okos konnektor és okos villanykapcsoló

Az intelligens ingatlanok egyik legalapvetőbb szerkezete az okos konnektor, melyet egyébként már a boltokban is beszerezhetsz, így saját lakásodat is eggyel „okosabbá” teheted.

Legnagyobb pozitívuma, hogy az ebbe bedugott készülékeket távolról is irányíthatjuk, így például egy külföldi nyaralás során is be és kikapcsolhatjuk az otthoni lámpákat, hogy úgy tűnjön, mintha otthon lennénk, sőt egyes okos konnektorok rendelkeznek külön erre kialakított funkcióval is.

Az okostelefonról irányítható eszköz rendelkezik ütemezett funkciókkal is, így beállíthatjuk, mikor kapcsoljonak ki és be egyes készülékeink, valamint bizonyos termékek hangvezérléssel is működtethetőek.

Okos termosztát 

A hütő- és fütőrendszert távolról tudjuk irányítani, így a házat, lakást már akár azelőtt felmelegíthetjük, vagy lehűthetjük, mielőtt hazaérnénk.

Az ilyen rendszerek automatikusan nyitják és zárják az ablakokat annak érdekében, hogy a lakásban mindig friss levegő legyen és a fűtési és hűtési funkciókat is ehhez igazítják, ezért nem érezzük meg a hőmérsékletváltozást 1-1 ilyen szellőztetés után.

A rendszer a hőérzékelő reléknek köszönhetően teljesen automatikusan működik, így amennyiben beállítod az általad kedvelt hőmérsékletet, a technológia minden esetben arra a hőfokra fogja melegíteni/hűteni a szobát.

Világítás és árnyékolástechnika

Ennek a technológiának a segítségével beállíthatjuk, hogy reggel mikor és mennyire engedjék be a természetes fényt a redőnyök, így éjszaka tökéletes sötétségben aludhatsz, de nem kell attól tartanod, hogy nem ébredsz föl.

Az árnyékolók és a függönyök a napfény erősségének érzékelése révén szabályozhatók, így a természetes fény tökéletesen kihasználható.

Az okos világítás is monitorozza a kintről beáramló fényt, így a természetes fényviszonyokhoz mérten igazítja a világítótestek fényerejét, ezzel energiát spórolva és kímélve a szemet is.

Kaputelefon és biztonsági rendszer

A kaputelefon az okosotthonokban számtalan plusz funkcióval rendelkezik. Amellett, hogy össze tudjuk kapcsolni a TV-vel, az intelligens kamerarendszernek arcfelismerő funkciója is van, így bizonyos személyeket automatikusan beléptethetünk vele.

Bizonyos kamerarendszerek rendelkeznek beépített infra egységekkel, így a sötétben is jól kivehető a bejutni kívánó személyek arca.

A telepített biztonsági kamerák képe természetesen távolról is megnézhető, sőt azok mozgatása, valamint a velük való zoomolás is lehetséges. A kamerákba mozgásérzékelő rendszer is van építve, így alkalmasak arra is, hogy kövessék a nem kívánt behatolót, és értesítést is küldenek telefonodra ilyen esetekben.

A biztonsági rendszerrel kapcsolatban azt is fontos megemlíteni, hogy az okosotthonok általában rendelkeznek tűz- és füstjelző rendszerekkel, valamint a szenzorok értesítenek gáz-, víz- és szén-monoxid szivárgás esetén is.

Multimédia

Az okos ingatlanokban természetesen nem maradhatnak el a multimédia okos funkciói sem!

Központi szabályozási lehetőséged van okostelefonod segítségével:

 • ​​kiválasztani, hogy milyen csatornát szeretnél nézni
 • ​kiválasztani, hogy milyen műsört szeretnél felvenni

Természetesen a zene irányítására is lehetőséged nyílik, a mozgásérzékelő pedig azt is lehetővé teszi, hogy minden esetben abban a helyiségben szóljon a zene, amelyben tartózkodsz.

Mivel telefonodról irányítod az egész rendszert, ezért természetesen minden platform rendelkezésedre áll, az okos hangszórók pedig gyors működést biztosítanak.

Épületautomatizálás – Hogyan láss hozzá?

​Először azt érdemes eldöntened, hogy melyik szobával, helyiséggel akarod kezdeni otthonod okossá tételét. Érdemes minél kisebb hellyel kezdeni, hiszen így viszonylag kevés gép megvásárlásával és rövid idő alatt fogsz tudni okos szobát építeni, így pedig látni fogod, hogy igényled-e további funkcióit és lehetőségeit az automatizálásnak.

Ha családoddal élsz együtt, jó döntés lehet, ha azt a helyiséget választod, melyben a legtöbb időt töltitek együtt, hiszen így mindenki számára kihasználhatóak és élvezhetőek lesznek a technológia által kínált lehetőségek.

Persze azt az opciót is választhatod, hogy a kívánt funkciók szerint kisebb beruházással veszel meg 1-1 terméket, és kipróbálod azokat. Erre például kifejezetten ajánljuk a feljebb már említett okos konnektort, mely viszonylag olcsón elérhető, és több opcióból is választhatsz a vásárláskor (pl. Samsung, D-Link).

Így láss neki

Az alábbi listában a konnektoron felül összegyűjtöttünk neked pár olyan terméket, melyekkel lassú ütemben, fokozatosan okosabbá teheted az otthonod.

Okos hangszórók

​​Ha beruházol egy okos hangszóróra, akkor telefonod jelenléte nélkül is fogsz tudni zenét váltani a készüléken, hiszen ez az eszköz hangvezérléssel működtethető. Ezek a szerkezetek alkalmasak még a hírek vagy az időjárás felolvasására, vagy megkeresnek és elmondanak egy receptet főzés közben, de még pizzát is tudsz rendelni segítségükkel.

​Fények

​Az okos lámpák legnagyobb pozitívuma az, hogy jelentősen csökkenthetik a villanyszámlád, hiszen ezek általában LED alapú készülékek, melyek jóval kevesebb elektromos áramot fogyasztanak. Telefonod segítségével természetesen ki- és bekapcsolhatod a lámpákat, valamint fényerejüket is állítani tudod.

​Biztonsági kamerák

​A biztonsági kamerákat összekötve telefonoddal vagy tableteddel akkor is tudni fogod, hogy jár-e valaki a lakásodban, amikor nem vagy otthon. A jobb termékeken éjszakai funkció is van, így a sötétben is látnak, valamint azt is be tudod állítani rajtuk, hogy amikor elmész otthonról bekapcsoljanak, elkezdjenek fölvenni, amikor pedig hazaérsz, leálljanak.

​Zárak

​​​Amellett, hogy az okos zárakat okostelefonod segítségével nyithatod és zárhatod, mások eszközére is beállíthatsz idegenes belépési lehetőséget, és folyamatosan ellenőrizheted, hogy ki és mikor lépett be lakásodba. Ha más okos eszközökkel is összekötöd a zárat, akkor például lámpáid észlelik, amikor kinyitod az ajtót, és automatikusan bekapcsolnak.

Smart hub választás

Ha elkezdesz okos technológiával szolgáló termékeket vásárolni, és tetszik a dolog, valószínűleg egyre inkább szaporodni fognak lakásodban az ilyen készülékek.

Egy idő után kényelmetlenné válhat az alkalmazások közötti klikkelgetés okostelefonodon, ebben az esetben azt ajánljuk, hogy ruházz be egy Smart hubra. 

​Ez a készülék segíteni fog összehangolni az otthonodban található okos eszközöket, hiszen lehetővé teszi a kommunikációt azok közt a gépek közt is, mely alapállásból nem tudnának kommunikálni egymással, így jóval egyszerűbb lesz „irányítani” lakásod.

​Az automatizálás elejétől érdemes odafigyelni arra, hogy olyan termékeket vegyél, melyek kompatibilisek egymással.

​A Smart hubok közül leginkább a Samsung SmartThings készülékét tudjuk ajánlani, mely minden Samsung okos eszközzel kompatibilis, így mozgásérzékelővel, okos konnektorokkal és biztonsági rendszerrel is könnyen fel tudod ruházni ingatlanod.

Ha a Samsung nem igazán a te világod, akkor a Wink Hubot is érdemes megnézned, hiszen ez a készülék minden olyan termékkel kompatibilis, mely WiFi kapcsolattal működik.​

Összegzés


Ahogy az cikkünkből is kiderült, manapság egyre inkább fejlődőben van az okosotthonok kiépítésének iparága. Ez azzal jár együtt, hogy bizonyos okos eszközökhöz már viszonylag olcsón is hozzájuthatunk, melyekkel elkezdhetjük otthonunk automatizálását.

Az okos eszközök számtalan funkcióra megfelelőek lehetnek, így például a hőmérséklet és az árnyékolás beállítására, a lámpák fel és lekapcsolására, azonban érdemes észben tartanunk, hogy az egész rendszer akkor fog a legjobban működni, ha a lehető legtöbb eszköz össze van kötve egymással, hiszen így együtt, közösen tudják nyújtani a tökéletes felhasználói élményt.

Éppen ezért ne felejtsük el, hogy az egyik legfontosabb dolog egy okosotthon kiépítésénél, hogy az eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A mai piacon már lehetséges úgy válogatni, hogy ez létrejöhessen, azonban tartsuk azt is szem előtt, hogy ha igazán jól működő rendszert kívánunk használni, akkor egy olyan helyre való költözésnél, ahol eleve kiépített okos rendszer működik nem igazán akad jobb lehetőség a funkciók kihasználására.


Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is!

​CTA

​Minden klikket megér!
Sticky cta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris consectetur neque et erat porta, a accumsan lacus aliquet.

​További cikkjeink

Hőszivattyű 2018 – Ezt kell tudnod a hőszivattyús rendszerekről
A hőszivattyú használata az utóbbi időben a fejlett és fejlődő országokban egyre inkább elterjed. Ebben a rövid útmutatóban arra fogunk törekedni, hogy a lehető legérthetőbb nyelvezettel összegyűjtsünk neked minden olyan fontosabb információt és adatot, amit tudnod kell a hőszivattyúkról.
Lakásvásárlás menete 2018-ban – a legfontosabb lépések, amiket az ingatlan vásárláshoz tudnod kell
​Ideális esetben a lakásvásárlás nem egy kockázatos folyamat, azonban sajnos sokszor találkozni olyan történetekkel, hogy gyanútlan vevőket átvernek és ezáltal sok pénzt tulajdonítanak el tőlük. Emellett a megfelelő lakás kiválasztása sem a legegyszerűbb folyamat, és bizonyos esetekben akkor is szembe tudnak jönni problémák, amikor már azt hisszük, hogy mindent lebonyolítottunk. Hogy új lakásod megvásárlásakor semmiféleképpen ne ess áldozatául egy átverésnek, összegyűjtöttük neked a lakásvásárlás menetének lépéseit egytől-egyig. Ha elolvasod ezt a pár pontot, biztos lehetsz benne, hogy minden rendben fog menni!
CSOK 2018 – ​A legfontosabb információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről
A CSOK 2015 óta megbízható lehetőséget nyújt azoknak a családos, vagy családot tervező pároknak, akik szeretnének új ingatlanba költözni. A 3 éves létezése óta ez a támogatási csomag sokat változott, így a korábban szerzett információk nem biztos, hogy elégségesek ahhoz, hogy pontosan el tudd dönteni, igénybe veszed-e a CSOK-ot.